Nettie Bromberg en Huub Steijns.


Linksboven een zelfportret van Nettie Bromberg. Linksonder een portret van haar man Huub Steijns. Rechts het atelier van Nettie Bromberg op de zolder van Grijze Graaf 6.
Kunstenaar Nettie Bromberg (1920-1990) heeft van 1950 tot 1990 in Mesch gewoond. Haar vroege werk omvat veel landschappen uit haar omgeving.

In 1961 maakte zij voor het eerst kennis met IsraŽl. Sindsdien keerde zij daar vele malen terug en werd haar landschapskunst voornamelijk door dat land bepaald. Jeruzalem en de woestijn hadden haar bijzondere liefde.

Het belangrijkste element in haar werk is echter het menselijke gezicht. Haar portretten brengen de uitgebeelde persoonlijkheden op treffende wijze tot leven. Zij was diep bewogen door het leed in de wereld en heeft dit op een aangrijpende manier in vele werken tot uiting gebracht. Sterk bewust van haar jood-zijn heeft zij joodse figuren vaak als onderwerp gekozen.

Niettegenstaande haar zwakke gezondheid, die door traumatische ervaringen in de Tweede Wereldoorlog was ondermijnd, heeft Nettie Bromberg buitengewoon hard gewerkt, met een intensiteit die haar persoon karakteriseert. Behalve een honderdtal portretten en andere werken, die thans in particulier bezit zijn, heeft zij een indrukwekkend oeuvre nagelaten van meer dan 200 olie- en emulsie≠verfschilderijen, 200 aquarellen en 300 tekeningen.

Nettie Bromberg is in 1950 getrouwd met de Meschenaar J.H.R. (Huub) Steijns. Huub Steijns was een van de voormannen van de socialistische arbeidersbeweging in Limburg en zat tijdens de oorlog in het verzet. Hij is in 1895 geboren in Mesch en had in Maastricht een kruidenierswinkel.

Huub Steijns overleed in 1989. Op 17 juni 1990 overleed Nettie Bromberg. Ze werd begraven op de Berg der Ruste in Jeruzalem.


Bron en meer info zie website http://www.nettiebromberg.nl.